Vakantiereizen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Pelgrim-Holbein-LdZ-breed.jpg
Pelgrim; illustratie van Holbein bij Lof der Zotheid

“Hoe knap je geestelijk op van vakantie?” vroeg columnist en managementgoeroe Ben Tiggelaar zich onlangs af in de NRC. Erasmus zou die vraag niet begrijpen, want “wat is dat, vakantie?”; hij werkte altijd door. Maar Tiggelaar komt met adviezen van de Duitse ‘Erholungsforscherin’ Sabine Sonnentag, die bijvoorbeeld uitlegt dat verplichte activiteiten niet bevorderlijk zijn voor ontspanning, tenzij … je daar oprecht plezier aan beleeft, zeker als je samen met anderen daaraan bezig bent.

Dat laatste zou Erasmus vast wel herkennen, want hij zag zijn werk echt als zijn levensvervulling en zocht steeds naar medestanders. Maar zomaar reizen, nee, dat vond hij maar niets. Zeker, hij reisde veel meer dan menigeen van zijn tijdgenoten (al zijn zijn afgelegde kilometers vergelijkbaar met een retourtje Kaapstad), maar nooit voor zijn plezier, altijd met een doel: in het begin vooral om sponsors te werven, later voornamelijk om met medestanders contact te houden, of ook om de wijk te nemen voor de pest of een verpeste sfeer. Als hij over reizen schrijft, is het altijd ellende: ziekte, rovers, rotweer, oplichters, beroerd eten, slecht onderdak, …, nooit iets over mooie steden of lieflijke landschappen.

Erasmus schreef een aantal gedichten, waarvan het bekendste het Alpenvers is, dat hij schreef toen hij de Alpen overtrok op weg naar Turijn. Dat gedicht gaat dus niet over het fysieke uitzicht op de bergen, maar over zijn geestelijke uitzicht op de kwalen van de ouderdom (hij was toen bijna veertig jaar). Aan die kwalen kan geen arts uiteindelijk wat doen, daar helpt alleen het geloof.

Voor al diegenen, die anders dan Erasmus geen energie krijgen van hun dagelijkse bezigheden, hebben Sonnentag en Tiggelaar de raad om vooral een tijdje daarmee echt te stoppen. Het schijnt dat er mensen zijn, die niet durven te vliegen omdat hun telefoon tijdens de vlucht geen bereik heeft; heel goed natuurlijk voor het milieu, maar met zo’n angst om onbereikbaar te zijn, ontspan je natuurlijk tijdens geen enkele vakantiereis.

Wat weer wel helpt, is flinke lichaamsbeweging en dan liefst een beetje spannend. Ga bijvoorbeeld ook eens fietsen van Nederland naar Parijs.

Moÿ de l’Aisne: le premier cycliste du printemps. Foto:Alice Varlet

Wat maakt een vakantiereis leuk? Noem eens een goede herinnering aan zo’n reis als reactie op dit bericht. Ik ben benieuwd.

2 reacties / Voeg je reactie hieronder toe

  1. Met name landschappen en bouwstijlen die je in Nederland niet aantreft.
    Eten en drinken (vooral) dat in zuidelijke landen anders smaakt.

    Frans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *