Erasmus Forum voor een redelijk debat

Als ik vrijdagmiddag bij Hywel Williams aanbel, zitten de terrassen in het park bij Victoria Embankment in Londen al vol voor de vrijmibo. Hywel is ook net binnen; hij zag iemand op de fiets rijden en vermoedde al dat ik dat was. Bij de thee praten wij over Wales, waar ik in 2000 regelmatig de staalfabrieken bezocht en waar zijn familie vandaan komt, over Bourgondiërs, en met name vooral over Erasmus.

Hywel ziet, net als ik, in Erasmus een bron van inspiratie in deze tijd. Hij zag de verdeeldheid in Groot-Brittannië toenemen, zoals tussen stad en platteland, tussen de delen van het VK, in de politiek, met de Brexit, en daarmee van alle kanten de eenzijdigheid in discussies. Het verlies aan gedeelde ideeën lijkt misschien wel neutraal, maar is rampzalig voor de maatschappij. Op een “ieder voor zich”-basis kunnen mensen namelijk wel rationeel argumenteren, maar niet meer met elkaar redelijk discussiëren.

Daarom besloot hij met steun van de stad Londen in 2019 het Erasmus Forum op te richten. Dit forum is een platform geworden voor publicaties en bijeenkomsten waarin thema’s vanuit meerdere gezichtspunten bekeken worden en waarin verschillende invalshoeken samenkomen. In lijn met Erasmus wil hij meer eruditie in het debat, en dan niet eenzijdig; hij houdt niet van het woord holistisch, maar spreekt liever van synoptisch.

De debattoon bij het Erasmus Forum is dan ook beleefd, redelijk en publiek toegankelijk, en met oog voor de ander. Want ook Erasmus was evenzeer anti-institutioneel als gericht op opvoeden van mensen tot verstandige verantwoordelijke wezens. In Erasmus’ naam heeft het Forum de afgelopen jaren al een mooie reputatie opgebouwd qua sprekers en schrijvers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *