Veelzijdig, kosmopolitisch, menselijk: Erasmus in Viersen

Het Erasmus-von-Rotterdam-Gymnasium in Viersen is heel helder over de achtergrond van de vernoeming naar Erasmus en heeft tevens Erasmus’ ideeën vertaald naar drie kernbegrippen: vielseitig, weltoffen, menschlich (veelzijdig, kosmopolitisch, menselijk).

Mevr. Sonntag ontvangt mij en legt uit dat aan deze drie waarden werkgroepen binnen de school gekoppeld zijn om daaraan inhoud te geven. De school hecht veel waarde aan opleiden en opvoeden en zij betreurt het dat de overheid juist in deze tijd opvoeding minder belangrijk lijkt te vinden.

Vervolgens leidt mevr. Sonntag mij rond door het gebouw en zij introduceert mij bij groepjes collega’s en leerlingen en bij een workshop tegen racisme, die die dag met een klas gehouden wordt. Zo spreek ik als oud-leerling van het Erasmus-Gymnasium van Rotterdam met leerlingen en docenten van het Erasmus-van-Rotterdam-Gymnasium. Niet iedereen heeft meteen de drie kernwaarden van de school paraat en ziet de relatie daarvan met de naamgever van de school. Toch komt er telkens een goed gesprek over het vele reizen (te paard) en het vele schrijven van Erasmus, en over de betekenis van zijn ideeën.

Als ik weer naar mijn fiets terugloop, vertrouwt mevr. Sonntag mij toe dat sommige leerlingen met verbazing hoorden dat ik per fiets naar Viersen gekomen was; sommigen worden altijd met de auto gebracht.

2 reacties / Voeg je reactie hieronder toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *