Erasmus is zichtbaar in Grevenbroich

“Goed om zo nu en dan herinnerd te worden aan de vraag waarom wij naar Erasmus heten.” zegt Dr. Michael Collel, directeur van het Erasmus-Gymnasium in Grevenbroich (NRW) mij bij mijn afscheid van het bezoek aan zijn school. “Wij zijn Europa-school en dan is de relatie met Erasmus al snel gelegd en we hebben in de bibliotheek een eerste druk liggen van een boek van onze naamgever, maar hoe geven wij aan die vernoeming verder inhoud?”.

Erasmus is in elk geval op veel plaatsen zichtbaar aanwezig in school, in naam en in beeld, maar hoe zit het met zijn gedachtengoed? Dat is met name terug te vinden in de papieren schoolgids, waar sprake is van een groot Europeaan, die zich sterk maakte voor vrede en tolerantie. Redenen voor de bewuste naamkeuze zo’n vijftig jaar geleden, lang voordat het Erasmus-Gymnasium een Europa-school werd. Leerlingen, die ik hiernaar in de gang vraag, hebben daar echter geen idee van.

Ik ben te gast in een les van Dr. Kathrin Krause op de eerste dag na de herfstvakantie. Voor de vakantie hebben deze leerlingen zich georiënteerd op de naamgever van hun school en daarover ook docenten en medewerkers aan de tand gevoeld. Zo kennen zij Erasmus nu als een humanistisch theoloog, een voorstander van integratie (waarvoor de school ook een eigen programma heeft), verdraagzaam en tegen racisme en (merkt een leerling op met enige bewondering) een veel benaderd raadgever voor vorsten.

Fijn om ook hier mede-Erasmianen te mogen ontmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *