Erasmus in Parijs en Serris

“Hier stond het Collège de Montaigu, gesticht in 1314. Erasmus van Rotterdam woonde er in 1495-1496” (Ici s’élevait le Collège de Montaigu, fondé en 1314. Erasme de Rotterdam y fut pensionnaire en 1495-1496) vermeldt de gedenksteen tegenover het Panthéon in Parijs. Er staat niet bij dat Erasmus en de andere bewoners spraken van het azijncollege, vanwege het slechte eten van rotte eieren en dergelijke en vanwege de vele vlooien. En Erasmus vond als student het onderwijs er maar ouderwets.

Vlakbij is de Rue Érasme, waarlangs de zijgevels van de École Nationale Superieure. Er is geen doorgaand verkeer, maar wel een Vélib-station; Vélib is de Parijse deelfiets waarop ben aangewezen omdat mijn eigen trouwe ros een lekke band heeft; Erasmus zou dan ook een paard huren. In die straat spreek ik enkele studenten aan, die meestal wel weten dat Erasmus een humanistisch filosoof was, van wie ze eigenlijk niets gelezen hebben, maar “misschien kan iemand anders u meer vertellen”; ze lopen mee om mij de ingang aan de Rue d’Ulm te wijzen. Eén student is zich daarentegen niet eens bewust van de naam van de straat.

In Serris, 35 km ten oosten van Parijs, ligt een nieuwe zakenwijk Val d’Europe. Daar ligt het Bâtiment Érasme van de Université Gustave Eiffel, waarin het Institut Francilien d’Ingénierie des Services. Ingenieursopleidingen zijn niet Erasmiaans bij uitstek en de groep studenten die ik bij de deur spreek, weet dan ook niet veel over hem te vertellen. Sommigen vinden die onwetenheid toch wel wat genant en draaien zich even om om “stiekem” hun telefoon te raadplegen. Ze waren allemaal wel onder de indruk van mijn fietstocht en zetten mij dan ook graag met fiets op de foto onder de naam Erasme.

Val d’Europe is heel Europees: het Erasmusgebouw ligt op de hoek van de Rue de l’Ode à la joie (Ode aan de vreugde-straat) en even verderop is voor liefhebbers van weer andere cultuur EuroDisney gevestigd.

1 reactie / Voeg je reactie hieronder toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *