Erasmus is nooit geweest in Louvain-la-Neuve

Gistermiddag fietste ik door het oude, middeleeuwse Leuven, waar Erasmus ooit gewoond heeft en waar ik afgelopen oktober het Erasmusgebouw bezocht. Die straten voelden vertrouwd, maar ik was op weg naar het 25 km zuidelijker gelegen nieuwe Leuven, Louvain-la-Neuve. Toen na de oorlog de KU Leuven Nederlandstalig werd, hebben de Walen een nieuw Leuven gesticht met een fanatisme, dat Erasmus wellicht niet erg zou waarderen. En ook deze UCL kent een Collège Érasme, het Institut Langage et Communication.

Gisteravond at ik in Louvain-la-Neuve, een stad met allemaal verschillende gebouwen, die toch allemaal gelijk ogen omdat ze even oud zijn. Een stadje bewoond door studenten en universiteitsmedewerkers. Vanmorgen fietste ik naar het Collège Érasme. Mijn routeplanner zei voor een gebouw zonder enig opschrift, dat ik mijn bestemming bereikt had en dat bleek bij navraag te kloppen.

Een studente wil mij best over Erasmus vertellen, maar dan moet ik wel even meelopen, want heeft nog vijf minuten om een verslag in te leveren. Bij het betreffende postvak staan meer studenten met hun verslag. Samen weten ze best wat over Erasmus te vertellen, en daaronder met name dat hij nooit in Louvain-la-Neuve geweest is. Die laatste opmerking hoor ik ook telkens van anderen, maar Erasmus zou het vermoedelijk niet zo belangrijk vinden waar hij precies geweest is, immers: “afstand scheidt wel de lichamen maar niet de geesten“.

Nu haar verslag is ingeleverd, heeft mijn studente nog de tijd om mij te fotograferen voor de enige zichtbare verwijzing naar Erasmus in het gebouw en om mij te wijzen op het monogram van Albrecht Dürer.

2 reacties / Voeg je reactie hieronder toe

 1. Supergaaf dat je dat je deze Erasmusreis maakt Pieter! Benieuwd naar je inzichten en concrete lessen voor ons mensen anno 2023.

 2. Hallo Pieter,
  Hopelijk ben je inmiddels goed aangekomen in Parijs.
  Zorg dat je daar niet met jouw mooie nieuwe fiets in het strijdgewoel van de demonstranten terecht komt.Erasmus zou waarschijnlijk zijn hoofd geschud hebben bij het aanschouwen van zoveel “Zotheid”
  Erg leuk dat je ook nog het Collège Neerlandais gaat bezoeken.Ik ben benieuwd hoe het er nu bijstaat .
  Wellicht kun aldaar je nog een foto maken .
  Wij wensen jou een mooie en leerzame reis toe met hopelijk mooi fietsweer.
  Hartelijke groet,
  Rob,
  mede namens Clémence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *