Het Erasmushuis

Een Erasmuspelgrim als ik moet in Brussel natuurlijk een bezoek brengen aan het Erasmushuis, waar Erasmus zelf in 1521 verbleef. Behalve een museum is het ook het vertrekpunt van allerlei onderwijsprogramma’s rondom Erasmus en zijn tijd.

Maar wat zegt het Erasmushuis dan over Erasmus in de 21e eeuw? Het Erasmushuis zelf is in elk geval al heel 21e-eeuws want je kunt er vanuit huis virtueel in rondlopen, en dan ook de video bekijken “De schat van het Erasmushuis” die Erasmus’ tijdloze waarde benadrukt. Toch denk ik dat je je tekort doet door niet echt te gaan kijken.

Ik liep door de kamers en zag alle portretten, bustes en penningen van Erasmus, en zijn uitgaven en zijn briefwisseling met de invloedrijken van zijn tijd, die zijn mening wilden horen. Zoveel roem en respect voor de opvattingen van iemand, die geen veroveraar was, geen koning of machthebber, maar wel een overtuigd denker! Diens redenering, dat ons doel is om elkaar te helpen, maakte destijds indruk en is ook vandaag waardevol. Dat vond ik natuurlijk al eerder. Gun jij jezelf ook dat gevoel.

Voor een wand met etsen van Erasmus (en twee vleermuizen?).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *