Campus Érasme in Brussel

“Waarom anders zou de mens langer willen leven dan om zoveel mogelijk anderen van dienst te kunnen zijn?” is het motto van het Erasmus Ziekenhuis en de Campus Érasme in Brussel. Op deze campus zijn de gezondheidsopleidingen van de Université Libre de Bruxelles ondergebracht. Iemand zei mij dat er ook een beeld van Erasmus in de hal staat, maar dat trof ik niet aan en Erasmus zelf zal zich vermoedelijk beter herdacht achten door zo’n passend citaat dan door een standbeeld.

“Wie was Erasmus? Dat is een goede vraag, die ik mij eigenlijk nooit gesteld heb” is een antwoord dat ik veel krijg van studenten en medewerkers op de Campus Érasme. Toch leer ik dat de naam bij het begin (in 1976?) van het academisch ziekenhuis al gekozen is; en de naam Erasmus past goed bij het concept van een vrije universiteit die zich immers niet wil onderwerpen aan de dogma’s van de kerk. Hoewel dat in geen enkel college langs is gekomen, weten veel studenten toch wel van het Erasmushuis waar hij gewoond heeft, dat hij een humanist in zijn tijd was, een denker in tijden van Verlichting en de Renaissance. Op basis van het faculteitsmotto denkt een enkeling dat Erasmus wel een arts zal zijn geweest; maar al schreef hij een “Lof der geneeskunde”, Erasmus’ medisch inzicht was met name dat rode wijn goed was tegen al zijn kwalen en vooral zijn nierstenen.

Kwaliteit van leven

Al was Erasmus dus zeker geen arts, het citaat “Waarom anders zou de mens langer willen leven dan om zoveel mogelijk anderen van dienst te kunnen zijn?” vind ik heel toepasselijk in een medische omgeving (helaas weet ik niet waar de Latijnse brontekst te vinden is). Erasmus werd uiteindelijk best oud voor zijn tijd, maar hij realiseerde zich dat kwaliteit van leven belangrijker is dan lang leven en dat de kwaliteit van leven niet alleen een kwestie van gezondheid is. En die gedachte past volgens mij ook nog goed bij hedendaagse opleidingen.

1 reactie / Voeg je reactie hieronder toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *