Het Erasmus in Almelo

Almelo is mijn laatste bestemming in Nederland en meteen het verst fietsen voor mij (gisteren op terugreis kreeg ik toch behoorlijk kramp in mijn kuit). En wat weten leerlingen van scholengemeenschap Het Erasmus daar van Erasmus? Als ik het bord Hof der Zotheid bij het toneel fotografeer, vragen een paar jongens uit drie en vijf Havo waarom ik dat doe. Dat Hof der zotheid een woordspeling is op de titel van Erasmus’ bekendste boek, hebben ze niet meteen paraat. “Wie was Erasmus?” vraag ik. “De bouwer van een brug in Rotterdam”, meent de een, maar een ander weet “een filosoof”.

Jacqueline Kooijmans introduceert mij bij een 4V-klas met enkele docenten en de afdelingsleider. Jacqueline zoekt elke maand een citaat van Erasmus uit om te delen via de sociale media van de school. En die blijken gelezen te worden. De leerlingen hebben zich moeten voorbereiden, zoals ze dit soort extra activiteiten voorbereiden. We hebben een enthousiast gesprek over mijn fietstocht, over Erasmus en zijn ideeën over opvoeding, manieren en verantwoordelijkheid en vooral over wat je daar nu in onze tijd aan hebt.

Voor mij een leuke vraag was wat Erasmus zou vinden in verband met de klimaatverandering. Ik had natuurlijk kunnen verwijzen naar mijn afscheidscollege, maar de klas was er inmiddels ook al achter dat Erasmus iedereen vooral op zijn eigen verantwoordelijkheid voor de toekomst zou wijzen.

Populair op sociale media?

Een leerling vraagt zich af of Erasmus veel gevolgd zou worden op sociale media: veel volgers van zijn blog en veel navolgers van zijn ideeën?
“Natuurlijk zou hij overtuigen met zijn begrip en zijn redelijkheid”
“Nee, natuurlijk niet. Weer zo’n wappie”.
Zeg het maar: wat denk jezelf?

Wat mij betreft kan deze klas op Het Erasmus verder als ambassadeurs van zijn ideeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *