Hogeschool Saxion Deventer

Erasmus, wie kent hem niet in Deventer? Bij het afrekenen van mijn lunch in de kantine van Hogeschool Saxion ziet de man achter de kassa mijn Erasmus XXI-fietshemd en zegt: “Erasmus, die ging in Deventer naar de Latijnse school. Eigenlijk dus naar Saxion”. En dat zegt ook de de hogeschool zelf: Geschiedenis | Hogeschool Saxion.

Vanuit Inholland werkte ik samen met lector Timber Haaker van Saxion en via hem word ik uitgenodigd voor een College Erasmus in de minor Circulaire Economie (CE2). Dinsdagmorgen ben ik te gast bij Moniek Kamm en Marten Bruining en bij circa 30 studenten van verschillende opleidingen die dit toekomstgerichte keuzevak volgen. Daar kent nog niet iedereen Erasmus zo goed. Ja, een filosoof, en een theoloog, maar niet meteen helemaal duidelijk wat ze daarmee moeten. Toch leidt dat tot aardige gesprekken, in groepen en gezamenlijk.

“Waarom volg je eigenlijk deze minor?”
“Voor mijn CV” / “Dat levert later geld op.”
“Vind je zelf nog iets van duurzaamheid?”
“Zou ik daar iets van moeten vinden?”
Erasmus vindt in elk geval wel dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben.

“Als iedereen betere waarden zou hebben – zoals Erasmus wil – komt het vanzelf goed”
“Toch is het ook wel goed als milieubelasting beprijsd wordt”
“Als de overheid daarover belasting heft, gaat de overheid daar van wel goed mee om?”

“Moet onderwijs het voortouw nemen in de gedragsverandering?”
(Erasmus zou zeggen van wel).
“Biedt Saxion deze minor alleen aan omdat bedrijven daarom vragen?”

Als weekopdracht moeten de studenten nu een brief aan zichzelf schrijven. Benieuwd of de ideeën van Erasmus iets bijdragen aan de voornemens van deze studenten voor dit halfjaar en voor het vervolg van hun loopbaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *