Huis van Erasmus

Het Huis van Erasmus in Rotterdam wil Erasmus’ ideeën concreet maken. Sander van Reedt Dortland nam het initiatief van een leergang Burgerschap. Het streven is basisonderwijs en middelbare scholen met lesmateriaal te helpen bij burgerschaplessen. Het lesmateriaal is gebaseerd op werken en leven van Erasmus. Sander is ook oud-leerling van het Erasmiaans Gymnasium en vergezelt mij bij een van mijn gastlessen daar om zijn methode in de bovenbouw te toetsen.

Zo zie ik de aanpak: Erasmus was de zoon van een priester en zijn onwettige geboorte zat hem zijn hele leven dwars. Hij schaamde zich ervoor. Dat is aanleiding voor een vraag aan de klas of de leerlingen dit herkennen, dat zij zich bij anderen ongemakkelijk voelen over hun familie of hun achtergrond.

Natuurlijk biedt Erasmus een goed uitgangspunt voor moreel gedrag, maar zoals wij tijdens de lunch ontdekken, is het niet altijd duidelijk hoe zijn ideeën in deze tijd passen. Hij was bijvoorbeeld bij uitstek verdraagzaam voor iedereen, maar was dat uit respect diversiteit of herkende hij in iedereen een medemens die als elk mens respect verdient? Sommige vragen van destijds blijven de vragen van nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *