Erasmus experience

Op de terugreis uit Gouda fiets ik om langs de Bibliotheek Rotterdam. Daar ontvangt John Tholen – conservator erfgoedcollecties – mij in de Erasmuszaal. De bibliotheek gaat er prat op daar de meest uitgebreide en volledige collectie werken te bezitten van en over Erasmus (nu inclusief mijn afscheidscollege “Erasmus over duurzame economie”). Daar is ook de Erasmus Experience.

Naast mij onder een stolp een gipsen afgietsel van een schedel, mogelijk van Erasmus (leuk aandenken, al moest Erasmus zelf niets hebben van relikwieënverering). Foto: John Tholen.

Het is de bedoeling van deze “experience” om onder het motto “Erasmus houdt je scherp” te laten zien dat diens ideeën ook nu nog actueel zijn. Leuk om te doen, vooral voor basisschoolklassen. John Tholen vertelt mij dat de bibliotheek nu ook weer naar nieuwe methoden hiervoor zoekt, zoals materiaal voor profielwerkstukken of een opdracht burgerschap waarin leerlingen namens Erasmus een brief aan politicus schrijven (aan Poetin over de inval in Oekraïne, aan Rutte over klimaat, …).

Want Erasmus zag graag zijn gedachten vertaald, zowel naar landstalen (gelukkig want met name zijn Latijn zoals in de Lof der Zotheid blijf ik moeilijk vinden) als naar andere tijden.

2 reacties / Voeg je reactie hieronder toe

  1. Goed idee van de bibliotheek, Pieter! Hoogstaande kennis uit het verleden raakt te vaak in de vergetelheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *