Mensen vormen

“Waarom hebben mensen zo weinig vertrouwen in de politiek”, vraagt Michael Sandel zich af. Hij concludeert dan dat dat komt omdat we niet leren over echt belangrijke zaken te spreken, omdat we niet weten wat het is om burger te zijn. Wij hebben volgens hem de verantwoordelijkheid studenten te leren nadenken en argumenteren over lastige ethische vragen.

En wat schreef Erasmus vijf eeuwen eerder over het opvoeden van kinderen? “Onbegrijpelijk dat ouders wel het lichaam van hun kind voorzien van meer dan nodig is, maar niets doen om de kindergeest te schaven tot eerlijkheid. …. Want, geloof mij, mensen worden niet geboren maar gevormd. … De rede maakt de mens”.

Erasmus dus nog steeds actueel.

Michael Sandel is hoogleraar politieke filosofie aan Harvard. Hij is tenminste zo bekend dat ik al eerder een boek van hem gelezen had, voordat ik bij mijn afscheid een maand geleden een ander boek van hem kreeg. De rector van het Erasmiaans herinnerde mij na mijn bezoek aan de school aan Erasmus’ tekst over het vormen van mensen (homines non nascuntur sed finguntur).

Erasmus trok veel door Europa, en een paard gaat nog langzamer dan fietsen. Maar hij was misschien wel altijd geestelijk onderweg, maar meestal niet fysiek op reis. En dat geldt ook voor mij: ik plan bezoeken aan Gouda, Deventer en Nijmegen liefst nog voor de vakantie. De Erasmiaanse scholen in Zoetermeer en Almelo bezoeken lukt vermoedelijk pas in september; en daarna volgt dit najaar België en verder. En ondertussen leer ik thuis nog wat bij ook.

Afscheid Inholland 8 april 2022 (foto: Vanessa van Zalm).

1 reactie / Voeg je reactie hieronder toe

  1. Hoi Pieter, leuk om te mogen meegenieten van je fietstochten op zoek naar de waarde van het ideeëngoed van Erasmus in het hier en nu. Ik heb onlangs de biografie van Erasmus gekocht en verheug me erop die te lezen.
    Veel plezier op je reis en hartelijke groeten aan Els, Coby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *