Erasmus Gymnasium, Frankfurter Stadtschule

Vlak voordat ik uit Nederland vertrek, zoek ik nog eens het adres op van het Frankfortse Erasmusgymnasium. Het blijkt dat ze na de zomer verhuist zijn naar een campus in de bossen 15 km ten zuiden van stad. Naar hun eigen zeggen goed bereikbaar, dat wil zeggen met de S-Bahn of auto; het was al duidelijk dat naar school fietsen in Duitsland zeer ongebruikelijk is; dat zeiden de oudleerlingen van het Denzlinger Erasmus-Gymnasium mij ook al.

Of die verhuizing de beste manier is om invulling te geven aan het woord ‘Stadtschule’, weet ik niet, maar ik ben vooral geïnteresseerd in de betekenis die Erasmus voor de school heeft naast het beeldmerk. De drie vermelde thema’s (trilingual, ganztägig, persönlich) zijn volgens mij niet uit Erasmus’ werk afgeleid. Hoewel, Erasmus stichtte destijds wel in Leuven het drietalencollege en stond hij erom bekend zich de hele dag geen rust te gunnen, en persoonlijk was hij zeker ook.

Bij het oude schoolgebouw in de stad is Erasmus’ naam nog overal aanwezig, maar daar tref ik naast basisschoolleerlingen slechts het secretariaat aan. Voor de betekenis van Erasmus voor de school word ik verwezen naar de ouderpagina op de website, waar inderdaad naar Erasmus’ ideeën over opvoeding van kinderen tot betrokken mensen verwezen wordt.

Op de website van de stad Mainz vind ik het Erasmus-Institut vermeld als onderdeel van de universiteit aldaar. Mainz ligt op fietsafstand van Frankfort, dus daar wil ik ook langs. Ik schrijf aan de hooggeleerde politicologe, die dit instituut zou leiden, maar zij antwoordt mij dat zo’n instituut helemaal niet bestaat. Raar en jammer, maar het spaart mij wat fietskilometers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *