Blog

Erasmus hier en nu

Erasmus werd destijds op 28 oktober in Rotterdam – vlak naast de Laurenskerk – geboren. Daarom vinden Rotterdammers hun stad bij uitstek de stad van Erasmus en wordt zijn geboortedag er jaarlijks herdacht. Dit jaar met een theatervoorstelling Erasmus hier en nu in die kerk. Het was de laatste in een reeks van voorstellingen in…

Antwerpen en het verbod op het “Verbod om vlees te eten”

Twee jaar geleden bezocht ik Leuven op mijn Erasmuspelgrimage. Leuven, de stad waar de universiteit nog steeds het door hem gestichte drietalencollege – collegium trilingue – koestert (en de stad die Leuvenaren die ik later tegenkwam, steeds als dé stad van Erasmus beschouwen). Via dat bezoek raakte ik betrokken bij een project om alle werken…

Stefan Zweigs Erasmusbiografie

“De rede, altijd stil en geduldig, kan wachten en volharden. Soms, als anderen dronken razen en tieren, moet zij er stom het zwijgen toe doen. Maar haar tijd komt, haar tijd komt altijd weer.” In Tijd&Taak, 2024, nummer 3 (september) verscheen mijn boekbespreking van de Nederlandse vertaling uit 2021 van Stefan Zweigs biografie van Erasmus.…

Het Collège Érasme in Straatsburg

Ondanks de wegwijzers was het nog even zoeken naar het Collège Érasme in Straatsburg, ook op internet overigens, want tot mijn verrassing lijken Franse scholen geen eigen website te hebben. Toen ik vanmiddag bij het collège kwam aanfietsen, begon net de middagpauze van 12 tot 14. Ik sprak met een tiental leerlingen, die heel vriendelijk…

15 miljoen Erasmianen

“Sinds het begin van het Erasmusprogramma namen 15 miljoen Europeanen daaraan deel” vertelt Michael Teutsch mij in zijn kantoor in Brussel. Met zijn eenheid is Teutsch verantwoordelijk voor de coördinatie van Erasmus+, dat wil zeggen het aansturen van de nationale Erasmusagentschappen bij de uitvoering van dit uitwisselingsprogramma voor studenten en docenten binnen het Europese hoger…

Erasmus over vrijheid en verantwoordelijkheid

Bij leiderschap lijkt steeds meer toezicht en transparantie te horen. In feite dus bij voorbaat wantrouwen. Lees mijn artikel in Amphora (*), waarin ik betoog dat dat wantrouwen voortkomt uit eeuwenoude theologische ideeën over de onvrije wil. Erasmus dacht anders over leiderschap en vertrouwen, en hij zocht de balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. (*) kwartaalblad…

Erasmiaanse Kerstwensen

“Waarom fiets je zulke einden, ook door kou en regen, en spreek je dan mensen aan bij scholen waar de naam ‘Erasmus’ bij de deur staat?” Wel, de gedachte achter het fietsen was vooral om het lichaam lenig te houden, maar gaandeweg leerde ik daardoor niet alleen de bestemming te waarderen, maar ook de reis…